Valikko

Ikkunan huurtuminen

Kun ikkunan ulkolasin sisäpinta huurtuu

Ikkunan huurtuminen johtuu todennäköisesti siitä, että huonetilasta pääsee lämmintä ilmaa välitilaan tai välitila ei tuuletu riittävästi.

  • Estääksesi ikkunan huurtumista huolehdi siitä, että kaikki sisä- ja ulkopuitteen lukot ovat kiinni.
  • Varmista, että talon ilmastoinnin säädöt ovat kunnossa ja talo tai huoneisto on alipaineinen. Jos rakennuksessa on ylipaine, lämmin kostea ilma puskee rakenteen sisään sen heikoista kohdista. Kun kosteus kohtaa kylmän pinnan, se tiivistyy vedeksi rakenteeseen.
  • Varmista, että sisäpuitteen tiivistys ja tiivisteet ovat kunnossa. Tiivisteiden toiminnan voi testata paperitestillä. Laita paperi tiivisteiden päälle ja sulje ikkuna. Kun vedetään paperia suljetun puitteen välistä, saadaan selville tiivisteen toimivuus. Vedettäessä tiivisteen vastuksen tulee tuntua.
  • Varmista ulkopuitteen tiivistys ja tiivisteiden tuuletusraot. Ilman pitää päästä kiertämään välitilassa.
  • Varmista, että alakarmin alumiiniprofiilin vedenpoistoreiät eivät ole tukkeutuneet (esim. lumikinos vesipellinpäällä).

 

Kun ikkunan sisälasin sisäpinta huurtuu

Ikkunan huurtuminen johtuu todennäköisesti siitä, että huonetilan kosteus on korkea eikä lasin pinta tuuletu riittävästi.

  • Varmista, että huoneessa on riittävä ilmanvaihto. Jos huoneessa tai ikkunassa on korvausilmaventtiili, varmista, että se on auki.
  • Hyvä huoneen suhteellinen kosteus on 35–55 %.
  • Varmista, että huoneilman lämpötila on 20–22 astetta.
  • Varmista, että verhot, huonekasvit tai muut asiat eivät estä ilmankiertoa ikkunan edessä.

 

Kiinteän ikkunan lasinreunoihin, erityisesti alareunoihin, tiivistyy tietyissä olosuhteissa herkästi kosteutta. Tämä johtuu siitä, että eristyslasin välilistojen kautta muodostuu kylmäsilta, mikä jäähdyttää reuna-alueita.

Ilmiötä saattaa esiintyä niissäkin tapauksissa, joissa itse lasin eristyskyky on keskimääräistä korkeampi. Ilmiön riskiä kasvattaa se, että ikkuna asennetaan syvälle sisäseinän pinnasta. Riskiä kasvattaa niin ikään se, että lämmitysmuotona on lattialämmitys. Tällöin ylöspäin nouseva ilmavirta on pieni, kuten myös ilmankierto ikkunan sisäpinnassa. On erityisen tärkeää huolehtia tuuletuksesta, riittävän alhaisesta huoneilman kosteudesta ja ilmankierrosta ikkunan sisäpinnassa.

Kun ikkunan ulkolasin ulkopinta huurtuu

Tiettyinä vuodenaikoina, kun kosteus- ja lämpötilojen vaihtelun ovat suuret, ulkolasin ulkopinta saattaa huurtua. Ikkunan huurtuminen eli kondenssi johtuu joko rakennuksen sisäpuolen alhaisesta lämpötilasta tai ikkunan hyvästä lämmöneristävyydestä. Sisätiloista tuleva hukkalämpö ei riitä pitämään ulkolasin pintalämpötilaa kastepistelämpötilaa korkeampana.

Tavallisimmin kondenssia muodostuu ulkolasin ulkopintaan kirkkaina öinä. Pääasiassa ikkunan huurtumista esiintyy syksyisin ja keväisin, mutta se on mahdollinen myös kovimmilla talvipakkasillakin, jolloin ikkunaan tulee ”kuurankukkia”.

Kondenssi poistuu ilman lämmetessä, eikä se vahingoita ikkunaa. Ulkopinnan ajoittainen huurtuminen on hyvin lämpöä eristävän ikkunan ominaisuus.

Kun ikkunan eristyslasielementin välitila huurtuu

Mikäli eristyslasielementin välitilaan tiivistyy kosteutta, vika on eristyslasielementin tiiveydessä. Jos näin tapahtuu viiden vuoden tiiveystakuun aikana, toimitamme Ii-ikkunoista uuden lasielementin.